Kunst in Huize Frankendael

GEPLAND

Amsterdam Art Weekend!

Aanstaande zondag (26 november) in Huize Frankendael
Van 15.30 uur tot 17.00 uur.
Meer informatie? Kijk op Facebook


NU

Tentoonstelling: Collection of Aernoud Bourdrez
24 september – 17 december

Aernoud Bourdrez is advocaat, gespecialiseerd in intellectueel eigendom en de kunst van het onderhandelen. Hij rekent vele kunstenaars en fotografen tot zijn cliënten. In Huize Frankendael laat hij deze herfst een bijzondere selectie uit zijn collectie zien, met daarin werken van onder andere Viviane Sassen, Henri Cartier Bresson, Jacqueline Hassink, Scheltens & Abbenes, Paul Kooiker, Helmut Newton, Paul Huf, Dana Lixenberg en Saskia Noor van Imhoff.

Dit werk wordt getoond naast de uitkomsten van zijn vele onderhandelingen, waarin Bourdrez de grenzen van zowel beeldrecht als de onderhandeling oprekt en verlegt. Het bekendste voorbeeld hiervan is het verhaal van de Jackass ‘Butt X-ray’ waarin hij de beruchte foto van een rectaal ingebrachte speelgoedauto inruilt voor een daadwerkelijke auto.

Deze tentoonstelling toont de privécollectie van Bourdrez en grijpt deze gelegenheid aan om die op een geheel nieuwe manier bijeen te brengen. Voor Bourdrez geldt, zoals voor iedere priveverzamelaar, dat ieder object een eigen verhaal of een hoofdstuk van persoonlijke ervaring en ontwikkeling in zich draagt. De tentoonstelling en het publieksprogramma belichten verschillende wijzen en motieven van verzamelen, variërend van genres als materialisme en ‘instant arousal’ tot persoonlijke associatie en resonantie op conceptueel niveau.
Curator: Suzanne Sanders, Renske van Leeuwen

https://huizefrankendael.nl/wp-content/uploads/2017/10/merged-zaaltekstenboekje-poster.pdf

Design: fanfare
Foto: Joost van den Broek

https://twitter.com/UU_VN/status/918032782957469696Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Unseen Amsterdam 2017 [http://unseenamsterdam.com]

 

wild care, tame neglect

Een artistiek onderzoek naar de paradoxen van de natuurzomer 2016 – zomer 2018

wild care, tame neglect is een tweejarige samenwerkingsproject van Huize Frankendael met beeldend kunstenaar Edward Clydesdale Thomson.

Tot de zomer van 2018 zal Thomson zijn artistieke praktijk inbedden op de laatst overgebleven 17e-eeuwse buitenplaats van Amsterdam en onderzoeken doen naar de paradoxen van de natuur die volop aanwezig zijn in dit culturele erfgoed. Lees meer op www.wildcaretameneglect.nl

MELD JE AAN VOOR DE POSTERW

13925031_1193350137379095_635272179268884084_n


ARCHIEF

Museumnacht Amsterdam
4 november

Zes kunstenaars uit de stal van Galerie Fleur & Wouter en mogelijk een tweetal kunstenaars uit de collectie van Aernoud Bourdrez bieden tijdens de nacht hun werk ‘te koop’ aan. Bezoekers kunnen een bod uitbrengen waarbij álles mogelijk is, behalve geld. Wat is het jou waard? Wat heb jij te bieden? Een verblijf in een vakantiehuis, trompet lessen, een romantisch diner voor twee of toch jouw gekoesterde flippo verzameling? De kunstenaar bepaalt welk bod hij accepteert en is overigens niet verplicht op één van de biedingen in te gaan. Vanaf 19:00u kunnen de biedingen geplaatst worden, de eerste veiling start om 20:00u, onder leiding van veilingmeester Tobias Verhagen. De deelnemende kunstenaars zijn: Lonneke van der Palen, Frank E Hollywood, Sam Andrea, Marilyn Sonneveld en Floor van het Nederend.

En niemand overleeft Museumnacht zonder een goede maaltijd. Start jouw nacht met een heerlijk én verantwoorde bodem op een unieke locatie. Een vegetarische N8 hap, bij restaurant Merkelbach: Risotto van knolselderij met oerbiet, prei en canterellen €12,50
Restaurant Merkelbach kent alleen maar liefde voor eerlijke ingrediënten en is dan ook nauw verbonden aan de Slow Food beweging en vader van de Youth Food Movement Amsterdam. Ongegeneerd genieten dus.

Toegang is alleen mogelijk met een Museumnacht ticket, welke je koopt via deze link!

Uit de collectie van Flip Bool & Veronica Hekking

Fotografietentoonstelling: 18 september 2016 – 15 januari 2017

Bij de tentoonstelling is een audiotour, ingesproken door Flip & Veronica

Een selectie uit de privé-collectie van Flip Bool en zijn partner Veronica Hekking. De tentoonstelling toont de verschillende aspecten van de historische en artistieke ontwikkelingen in de fotografie.

Paul Schuitema-Zelfportret-1929[1]


Amsterdam Art Weekend

24 – 27 november 2016

logo-aaw2016-2

Amsterdam Art Weekend is een jaarlijks evenement dat de hoofdstad gedurende vier dagen geheel in het teken zet van hedendaagse kunst. De meer dan honderd programma’s op locatie bij circa vijftig gerenommeerde kunstinstellingen zorgen voor een ware 360 graden kunstervaring. Het programma, bestaande uit onder andere tentoonstellingen, performances, filmvertoningen, lezingen en rondleidingen, geeft een publiek van cultuurgeïnteresseerden, kunstliefhebbers en professionals de kans om de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst te ontdekken.
Amsterdam Art Weekend bestaat zowel uit een publiek als professionals programma. Laatstgenoemd is uitsluitend op uitnodiging en is elk jaar weer een reden voor internationale kunstprofessionals om naar Amsterdam af te reizen

www.amsterdamart.com


Museumnacht

8 november 2016

Op zaterdag 5 november openen tussen 19:00 en 02:00 uur de Amsterdamse musea voor de zeventiende keer hun deuren tijdens de Museumnacht.Geïnspireerd op de tijdelijke tentoonstellingen ‘Uit de fotocollectie van Flip Bool & Veronica Hekking’ is er voor jou een speciaal programma samengesteld met onder andere muziek, mode en discussies. Voor de Museumnacht koop je een ticket waarmee je alle musea en deelnemende kunstinstituten kan bezoeken.

museumnacht-huize-frankendael-n8brakers-18


Maakbare natuur

Een tentoonstelling samengesteld door galerie Grimm

13 maart t/m 10 juli 2016

Kunstenaars: Charles Avery, Jonathan Marshall, Letha Wilson en Nick van WoertDat natuur niet meer ongerept is en niet buiten de invloed van de mens staat, realiseren we ons steeds meer. Huize Frankendael, gelegen in een door mensenhanden aangelegd ‘natuurlijk’ park, vormt het ideale decor voor een tentoonstelling over de maakbaarheid van de natuur. De kunstwerken zijn geselecteerd door GRIMM Gallery Amsterdam, die internationaal vermaarde kunstenaars zoals Atelier van Lieshout en Dana Lixenberg vertegenwoordigt, en hun werk en dat van anderen presenteert op beurzen als Art Basel, Frieze en The Armory Show. IMG_0072Jonathan Marshall, (… at the end of the world), 2013Onderdeel van de tentoonstelling is dit werk van Jonathan Marshall. Stukje bij beetje laat Marshall zien hoe de mens zich werelddelen heeft eigen gemaakt. De beslommeringen die iedereen bezighouden, ook wanneer grootse daden worden verricht zoals het verkennen van de aarde, worden belicht door het voor de kunstenaar zeer persoonlijke materiaalgebruik: eigen hemden, schoenveters en zelfs een deel van zijn trouwpak zijn in deze kaart van Antarctica verwerkt.


Waar je bent

Kunstenaar: Dorien de Wit’Waar je bent’ is een audiowandeling van ongeveer 20 minuten. De wandeling start in Huize Frankendael en voert je via de tuin achter het huis het park in. Vanaf de grond, ooit de bodem van een meer, zoomt de wandeling uit tot de plek waar je je bevindt in het park: in een stad, op de aardbol en weer terug naar de honderden kiezels onder je voeten.In aanvulling op ‘Waar je bent’ presenteert audiograaf Hannes Wallrafen een soundscape in de tuinkamer van Huize Frankendael. Kom op zondag langs, trek aan het gordijnkoord en hoor hoe de ruimte zich vult met de alledaagse geluiden van een negentiende-eeuwse familie die aan het begin van de zomer net weer haar intrek heeft genomen in het buitenhuis. ‘Zoals in alle tijden geeft de banaliteit van het alledaagse soms het beste beeld van de werkelijkheid,’ volgens Hannes Wallrafen.Ga op pad met je eigen SMARTPHONE, en eventueel een KOPTELEFOON. Daarop kun je de audiotour downloaden en afspelen.


Museumnacht

8 november 2015

Een dwaze nacht met: Salon d’Art door Marian Cousijn met Hans Kemna en Rixt Hulsthoff Pol, Youth Food Movement, Funkkaravaan, Judocus van Soest en Inti Hernandez. Programmering: Femke Blok

website 3


Nederlandse fotografie uit de collectie van Hans Kemna

20 september – 8 november 2015

Kunstenaars: Viviane Sassen, Inez van Lamsweerde/Vinoodh Matadin, Elspeth Diederix, Carla van de Puttelaar, Jan Schaper, Hellen van Meenen, Céline van Balen, Rineke Dijkstra, Emiel van Moerkerken, Koos Breukel, Ahmet Polat, Albert van Westing, Paulien Oltheten, Daan van Golden, Ed van der Elsken. Curator: Xander KarskensJan Schaper.lijnbaanjeugIn samenwerking met de internationale fotografiebeurs Unseen ontving Huize Frankendael Hans Kemna. Kemna, vooral bekend als pionier van de Nederlandse casting, begon in de jaren negentig van de vorige eeuw fotografie te verzamelen. De werken vormen bij elkaar een rijke visuele variatie op het menselijke portret.


Een dwaze zomer op Frankendael

31 mei – 9 november 2015

Kunstenaars: Berend Strik, Giny Vos, Chikako Watanabe, Maze de Boer, Atelier van Lieshout, Job Koelewijn en Inti Hernandez. Curator: Nathalie Faberwebsite 4Deze zomer bracht Huize Frankendael hedendaagse folly’s naar het stadspark: bizarre bouwwerkjes die ook in de Romantiek op het landgoed werden gezet. De tentoonstelling was een vervolg op Zomeren op de Buitenplaats, een tentoonstelling bij Beeckestijn.


Rien Rienema

8 januari – 31 mei 2015

Kunstenaar: Rien RienemaRien Renema nam op 1 januari 1991 het besluit om elke dag een tekening te maken. In meer dan twintig jaar tijd ontwikkelde Renema’s stijl zich gaandeweg van figuratief tot steeds abstracter.


Parklicht

8-11 januari 2015

Kunstenaars: Leonard van Munster, Esther Hoogendijk, Hans Runge, Joris Strijbos, Wouter Kops, Nicky Zwaan, Egied Simons, Paul Baartmans, Robert Roelink, Jeroen Werner, Willem Sjoerd van Vliet en Fleur van Greuningen, Arno Scheper, Bas Peeters, Diana Ramaekers, Driessens & Verstappen, en Yarre Stooker

Bas Peeters (foto Toos Uitvlugt)

Gedurende vier winteravonden was Park Frankendael de unieke setting voor een tentoonstelling van zestien lichtinstallaties en -sculpturen over de spanning tussen cultuur en natuur.


Museumnacht

1 november 2014

Programmering: Femke Blok10733928_828789867168459_2411821154122716069_o


Wenn wir dich nicht sehen, seihst du uns auch nicht

11 september 2014 t/m 4 januari 2015

Kunstenaars: Vincen Beeckman, Gwenneth Boelens, Peggy Buth, Daniel Gustav Cramer, Dan Graham, Denis Guzzo, Ulrik Heltoft, Adam Jeppesen, Welmer Keesmaat, Johan Nieuwenhuize, Satijn Panyigay, Bas Princen, Timm Rautert, Frank van der Salm, August Sander, Viviane Sassen, Benoît Vollmer, Malte Wandel, Sander van Wettum, Marco Maria Zanin

In samenwerking met de internationale fotografiebeurs Unseen toonde Huize Frankendael fotografie uit de omvangrijke kunstcollectie van verzamelaar Reyn van der Lugt.Beeld: Timm Rautert, Wenn wir dich nicht sehen, siehst du uns auch nicht, uit de serie “The Amish”, 1974, courtesy Parrotta Contemporary Art


De pleziertuin – Soiree in Huize Frankendael11 september 2014Een avond met de Tender Falcons, Sahand Sahebdivani, Tommy Ebben, Marcel Barlag, Merel de Haan en Plezier in de tuin (AHK). Programmering: Femke Blok en Lisa WiersmaO


Iridescence

26 juni 2014 – 7 september 2014

Kunstenaar: Joyce Vlaming

Felle kleuren werden in het verleden uit de koloniën geïmporteerd en worden sinds de opkomst van de massaconsumptie ingezet om producten aan de man te brengen. Joyce Vlaming omarmt deze kleurrijke wereld in haar werk en onderzoekt de verschillende betekenissen die aan kleuren worden toegedicht.


Soiree in Huize Frankendael

17 april 2014

Een avond met het Kobra Ensemble, het Gurdjieff Kwartet, Radio Romantiek, Willem Sjoerd van Vliet, de Mini galerie met Louis Reith en Jordi Huisman, poëziebehang van jonge dichters, Joost van Kersbergen, de Pin Up Club en de Kaleidoscope Riders. Programmering: Femke Blok en Lisa Wiersma


Stella

7 december 2013 – 23 februari 2014

Kunstenaar: Flavio de Marco. Curator: Maria Helene Kublin

Stella is een uitgebreide serie tekeningen en schilderijen van een eiland, samengebracht in wat op het eerste gezicht een reisgids lijkt, maar ook een verhandeling over het verbeelden van landschappen an sich is. De tentoonstelling was tevens te zien in het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna te Rome.


Kerst in Huize Frankendael

26 december 2013

A Barockpuppies Carol met altvioliste Saskia Meijs, contrabassist Marko Bonarius, percussionist / accordeonist Rombout Stoffers, beeldend kunstenaar Martijn Grootendorst en verteller Stijn Westenend


Mijn derde land

19 oktober – 1 december 2013

Kunstenaars: Agnieszka Kurant, Camille Henrot, Charles Avery, Constant Nieuwenhuys, Fiona Tan, Jennifer Tee, Jonathas de Andrade, Jorge Méndez Blake, Marcius Galan, Mira Sanders, Pablo Bronstein, Paloma Bosquê, Ryan Gander, Shilpa Gupta, Shirin Neshat, Simon Fujiwara, Tomás Saraceno. Curatoren: Nathanja van Dijk en Carolyn H. Drake.

Waar zijn wij nog thuis? Met deze vraag in het achterhoofd gaven de kunstenaars in de tentoonstelling vorm aan het Derde Land waar Gerrit Komrij in een gedicht over schreef, gewapend met dat wat we altijd bij ons dragen: de eigen verbeelding.


De salons van de Imaginaire Kunsten

2 t/m 23 november 2013

Met bijdragen van o.a.: Rikko Voorberg (Stroomwest), Erik van der Horst (Orkater), Wendela Sandberg (Rotary), filosoof Victor Kal, schrijver Atte Jongstra, performer Caroline Ruijgrok, Ludo van Halem (conservator 20ste eeuw, Rijksmuseum Amsterdam), Martijn de Waal (oprichter Public Matters), Saskia de Jong,de Nederlandse Academie voor ’Patafysica, Toneelgroep Oostpool, absurdist en schrijver Ronald Snijders en Blue Flamingo. Programmering: Club Interbellum en White Rabbit Theater.

Avondprogrammering bij de tentoonstelling Mijn Derde Land.


Filmprogramma Journey to the third land

Zaterdag 26 oktober 2013

Met films van onder meer kunstenaars Adela Babanova, Malak Helmy, Michael James Jones, Isaac Julien en Enrique Ramirez

Een filmische verbeelding van het Derde Land – projecties waarin politieke grenzen worden opgerekt en vastgeroeste vormen van identiteit worden doorbroken.


Soirée Anniversée

12 september 2013

Een avond met Kult Kwartier, Crail Moansburg, Sella Molenaar, Shula Tas, Danibal, Kaleidoscope Riders, de Barockpuppies, de Youth Food Movement en het theepartijtje door Anita Rademakers en Djoeke Geijs – ter ere van Frankendaels verjaardag. Programmering: Femke Blok en Lisa Wiersma


If walls could speak

Fotografie uit de ING CollectieAugustus – oktober 2013

Kunstenaars: Mario A., Peter Bialobrzeski, Davide Bramante, Jennifer Caldwell, Gotz Diergarten, Christine Erhard, Julian Faulhaber, Christoph Gielen, Dionisio Gonzalez, Matthias Hoch, Ola Kolehmainen, Katrin Korfmann, Bas Princen, John Riddy, Frank van der Salm, Tim White-Sobieski, Thomas Wrede, Lin Yilin. Curator: Caroline Vos

De ING Collectie toonde stedelijke landschappen uit alle windstreken. Samen gaven de foto’s een scherp beeld van de steeds dichter wordende architectonische omgeving.


Over het huis en de dingen

Mei – juli 2013

Kunstenaars: Eva Pel en Rumiko Hagiwara. Curator: Nathanja van Dijk

SONY DSC

De alledaagse werkelijkheid is wonderlijker dan je denkt.


De Paradijstuin – Soirée in Huize Frankendael

13 juni 2013

Een avond met Monobanda, Sander Dekker, Fred & Guus, DJ Wouda, De Mus, Goede Vissers, Sahand Sahebdivani, Eva Pel en Arthur Adam ten Cate. Programmering: Femke Blok en Lisa Wiersma


De averechtse val van Huize Frankendael

Januari – april 2013

Kunstenaar: Nel Aerts. Curator: Nathanja van Dijk

SONY DSC

Nel Aerts (BE, 1987) zet alle denkbare media op intuïtieve wijze in om de wereld en haar positie daarin als jonge kunstenaar te bevragen. Met een flinke dosis humor mengt ze haar fantasie, leefomgeving en de kunstscene tot een geheel, dat tegelijk zowel poëtisch en speels, als absurd en grotesk is.


101112

November – januari 2013

Kunstenaar: Robin Waart. Curator: Nathanja van Dijk

Het werk van Robin Waart (NL, 1978) staat in het teken van de (on)mogelijkheid van zichtbare afwezigheid: een poëtisch streven om van niets iets te maken. Waart schept orde in een archief dat bestaat uit verzamelingen van onder andere boeken, polaroidcamera’s, filmstills en gevonden beelden.


Urban Outsiders

Oktober – november 2012

Kunstenaars: Mario A., Paul Baartmans, Sema Bekirovic, Wout Berger, Merijn Bolink, Eelco Brand, Gerbrand Burger, Driessens & Verstappen, Lotte Geeven, Roos van Haaften, Bas Kosters, Dolores Marat, The Mobiators, Noe Sendas, Thijs de Zeeuw. Curatoren: Roos Burger en Yvonne Yzermans.

Nu het gros van de wereldbevolking in steden woont en de bebouwde kom de plek van platteland en natuur inneemt, passen wilde diersoorten en ‘onkruid’ zich aan de stedelijke omgeving aan: vossen jagen in woonwijken en sommige plantensoorten komen niet meer buiten steden voor. Ondertussen verbouwen stadsbewoners groenten, houden zij bijen op daken van verlaten kantoorpanden en veranderen architecten steden in organische structuren met flexibele bouwvormen. De tentoonstelling Urban Outsiders neemt met kunst en programmering het vervagende grensgebied tussen stad en natuur onder de loep.


Vedro’ L’olanda

Mei – juli 2012

Kunstenaar: Rolando Deval. Curator: Jacqueline Grandjean

Voorjaar 2012 presenteerde Frankendael Foundation VEDRO’ L’OLANDA, een tentoonstelling met het werk van de Italiaanse kunstenaar Rolando Deval. Deval realiseerde een tentoonstelling geinspireerd op het Nederlandse landschap. Het was de eerste keer dat deze kunstenaar in Noord-Europa exposeerde.


Oh crisis! #3 – Leven voorbij de crisis

Maart – april 2012

Kunstenaars: Tjebbe Beekman, Dennis Feddersen, Xi Guo, Ulrik Heltoft, Sven Kroner, Abelardo Morell, Warren Neidich, Tomas Saraceno, Ge-Karel van der Sterren, Sarah van Sonsbeeck & Fiona Tan. En met: Karien van Gennip (ING), Frank Elderson (De Nederlandsche Bank) & Justien Marseille (The Future Institute). Curatoren: Jacqueline Grandjean en Nathanja van Dijk.

In de tentoonstelling en debatserie Oh Crisis werd in deel drie over de crisis heen gekeken naar de toekomst. Zijn er alternatieven voor onze economie? En hoe verandert onze samenleving na de crisis? De nieuwe generatie bestuurders werd hierover aan de tand gevoeld met hedendaagse kunstwerken als uitgangspunt van het gesprek.


Art Dinner – The Table of Power 2

26 januari 2012

Kunstenaar: Jacqueline Hassink aan tafel met Irma Boom, Frits Gierstberg en Michiel Goudswaard

Het werk van Jacqueline Hassink zit op de huid van de maatschappij en bevraagt zaken als macht, invloed en ons waarde-systeem in wereldwijd verband. Tijdens het fundraising dinner werd het boek gepresenteerd waaraan onder meer Shell, BP, Volkswagen, BNP Paribas en ING Groep meewerkten.


The Young and the Talented

November – januari 2012

Kunstenaar: Willem Sjoerd van Vliet. Curator: Jacqueline Grandjean

Willem Sjoerd van Vliet (1981) laat lijnen ontsporen en een optisch spel spelen. Naast tekeningen was een projectie te zien op het raam van de bovenste tuinkamer.


Polderlicht@Home

28 – 30 december 2011

Huize Frankendael en het CBK fungeerden tijdens deze editie van Polderlicht als het vertrekpunt van Polderlicht@home: licht-, geluid en videokunst op een route langs 16 (privé)adressen in de Amsterdamse Watergraafsmeer.


Into the green

Oktober – november 2011

Kunstenaars (onder meer): Alexandre da Cunha, Martina Florians, Coralie Vogelaar & Teun Castelein, Renata de Andrade, het collectief Grondvormen en Ernesto Neto. Curator: Madelon van Schie. Onderdeel van het Brasil Festival Amsterdam

Kunstenaars uit Brazilië en Nederland zetten elk op eigen wijze aan tot nadenken over een duurzame en bewuste omgang met onze leefomgeving en de (her)waardering van het alledaagse. Bij de tentoonstelling was een uitgebreid activiteiten- en dinerprogramma, waaronder de Art Dinners met Braziliaanse chefs en Restaurant Merkelbach, en workshops voor kinderen in de herfstvakantie.


The Young and the Talented

September 2011

Kunstenaar: Emma van Drongelen. Curator: Jacqueline Grandjean

De dualiteit die zich in de natuur openbaart fascineert Emma van Drongelen (1978). Haar tekeningen leggen zowel de organische binnenkant als de visuele buitenkant bloot. De tekeningen die in september te zien waren op de verdieping van Huize Frankendael maakte zij in de ongerepte natuur van Nieuw Zeeland en op New Foundland, Canada.


Notations

Juli – augustus 2011

Kunstenaars: Joanneke Meester en Jennifer Townley. Curator: Jacqueline Grandjean

Spreken muziek en beeldende kunst eenzelfde taal? Joanneke Meester abstraheerde een pianocompositie. Jennifer Townley’s machines zijn op een ambachtelijke manier gebouwd en hebben hun eigen specifieke bewegingen en ritmes.Samen met de Barockpuppies organiseerde Frankendael Foundation een Notations Concert, waarin muziek en beeldende kunst bijeen werden gebracht.


Salon/2

Juli 2011

Kunst, mode en design worden op allerlei locaties in de stad in verbinding met elkaar gesteld.


Oh crisis! #2

Een onderzoek naar de waarde van kunst in tijden van crisisMei 2011

Kunstenaars: Lara Almarcegui, Jan Fabre, William Monk, David Osbaldeston, Reed Seifer, Dave Sinai, Berend Strik, Remco Torenbosch, Koen Vanmechelen, Roger van de Wouwer, Jason van der Woude. Curatoren: Jacqueline Grandjean en Nathanja van Dijk

Kan de discussie over kunst worden gevoerd aan de hand van economisch belang? Gaan we dan niet voorbij aan de vraag of en waarom de samenleving kunst nodig heeft? Bestuurders uit het bedrijfsleven, met een verborgen leven in de kunst, gaven hun visie. Daarbij vormde een kunstwerk uit bedrijfs- en private collecties uitgangspunt van het gesprek. OHCRISIS.BLOGSPOT.COM


Poëzie in de salon

24 en 25 februari 2011

Poëziesalon met voordrachtskunst en liedkunst in de grote salon. Met bekende dichters, verschillende doorbrekende dichters uit de Nederlandse voordrachtskunst en opkomend conservatoriumtalent dat Goetheliederen van Schubert en Tachtigersliederen van Diepenbrock zal brengen, en poëtische illusionist Arjan van Vembde. Georganiseerd door kunstenaar Simon Mulder.


The Keys

2009 – 2010

Kunstenaars: Tomas Adolfs, Lawrence Bailey, Judith van IJken, Saskia Noor van Imhoff, Bas Louter, Erik Odijk, Sara Rajaei, Mascha de Vries en Johanneke Lamoraal Wichers. Curator: Jacqueline Grandjean

Frankendael Foundation realiseerde een onderzoek naar tijd en ruimte van het laatste buitenhuis. De werken die in dit kader tot stand kwamen vormen nu de vaste collectie op Huize Frankendael. THEKEYS9.BLOGSPOT.COM


The Smooth and the Striated

Juli – augustus 2010

Kunstenaars: Tom Tlalim, Sjoerd Westbroek, Saskia Noor van Imhoff, Jasmijn Visser, Pieter Paul Pothoven, Krien Clevis en Persijn Broersen & Margit Lukács. Curator: Flora Lysen

The Smooth And The Striated was een dubbeltentoonstelling in Huize Frankendael en Nieuw Dakota in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.


Oh crisis!

Maart – april 2010

Kunstenaars: Sema Bekirovic, Martha Hjorth Jessen, Jacqueline Hassink, Reinier Gerritsen, Maze de Boer, Matthew Monahan, Tadaaki Narita, Hannah van Bart, Mounir Fatmi, Inti Hernandez, Thomas Weinberger. Curatoren: Jacqueline Grandjean en Nathanja van Dijk

Perspectieven op de kredietcrisis via kunst: Oh Crisis! was de eerste groepstentoonstelling met debatreeks van drie over de financiële crisis.


Melanie Bosboom

Februari 2010

Kunstenaar: Melanie Bosboom. Curator: Jacqueline Grandjean

De intrinsieke tegenstellingen die het werk van Melanie Bosboom kenmerken, passen een buitenhuis als Frankendael. De vraag “Wat is de relatie tussen het individu en zijn omgeving?” die in haar werk verscholen lijkt, kreeg in de tentoonstelling een extra dimensie.


Karen Yasinsky

Januari 2010

Kunstenaar: Karen Yasinsky. Curator: Jacqueline Grandjean

Deze tentoonstelling met werk op papier en animaties van Karen Yasinsky (NY) was te zien in de salons op de beletage. Tijdens de tentoonstelling draaide een aantal animaties in Studio/K. De originele film l’Atalante van Jean Vigo, waarop Yasinsky haar tekeningen en animaties baseerde, werd daar tweemaal getoond met één van de animaties als voorprogramma.


The Living

Tien dagen videokunst uit het Stedelijk MuseumOktober – november 2009

Kunstenaars: Sam Taylor Wood, Peter Bogers, Marijke van Warmerdam, Douglas Gordon, Ulay en Marina Abramovic, en Job Koelewijn

The Living was een videokunst-tiendaagse met werk uit de collectie van het Stedelijk Museum in alle kamers van het huis. In de avonden was er een programma met art dinners en debatten met Peter Bogers en Job Koelewijn, Business Club Stedelijk Museum en een avond met ‘My First Art Collection’.


Kunstenaars van wie in het verleden werk op Frankendael werd getoond zijn, onder meer

  • Marina Abramovic
  • Nel Aerts
  • Lara Almarcegui
  • Charles Avery
  • Sema Bekirovic
  • Wout Berger
  • Maze de Boer
  • Peter Bogers
  • Merijn Bolink
  • Libia Castro / Ólafur Ólafsson
  • Driessens & Verstappen
  • Charlotte Dumas
  • Jan Fabre
  • Mounir Fatmi
  • Lotte Geeven
  • Douglas Gordon
  • Roos ten Haaften
  • Rumiko Hagiwara
  • Jacqueline Hassink
  • Camille Henrot
  • Inti Hernandez
  • Judith van IJken
  • Saskia Noor van Imhoff
  • Job Koelewijn
  • Bas Kosters
  • Matthew Monahan
  • Tadaaki Narita
  • Ernesto Neto
  • Constant Nieuwenhuys
  • Erik Odijk
  • Eva Pel
  • Sara Rajaei
  • Tomas Saraceno
  • Frederik van Simaey
  • Sarah van Sonsbeeck
  • Berend Strik
  • Sam Taylor Wood
  • Jennifer Tee
  • Tom Tlalim
  • Remco Torenbosch
  • Koen Vanmechelen
  • Helen Verhoeven
  • Jasmijn Visser
  • Robin Waart
  • Thijs de Zeeuw