Public Art Amsterdam

De Frankendael Foundation is deze zomer onderdeel van Public Art Amsterdam.

Tussen juni en september 2018 bundelen 11 toonaangevende Amsterdamse kunstinstellingen hun krachten in om de rijkdom van de publieke ruimte van Amsterdam te tonen, tijdens de manifestatie ‘Pay Attention Please!’

Public Art Amsterdam is een samenwerkingsverband van elf Amsterdamse kunstinstellingen: CBK Zuidoost, De Appel, Framer Framed, GET LOST-art route, Frankendael Foundation, LAPS / Gerrit Rietveld Academie, Stichting NDSM-werf, Oude Kerk Amsterdam, P/////AKT, Stedelijk Museum en TAAK. Pay Attention Please! is de eerste editie van een tweejaarlijkse manifestatie.

De afgelopen decennia veranderde de openbare ruimte van Amsterdam aanzienlijk en daarmee de ruimte die we met elkaar delen. Ambitieuze nieuwbouwprojecten, toerisme en bedrijvigheid hebben het aanzien van Amsterdam voorgoed veranderd. Wat niet iedereen weet, is dat Amsterdam ook een lange en spannende traditie van kunst in en voor het publieke domein kent. Elke buurt kent zijn eigen klassiekers, soms van harte gedragen door bewoners, soms flink bediscussieerd. Kunstenaars reageren met deze kunstwerken op de veranderende wereld om hen heen. Zij nodigen uit om de verhalen van Amsterdam te ontdekken en met andere ogen naar de samenleving te kijken. De manifestatie ‘Pay Attention Please!’ is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe (tijdelijke) kunstwerken en interventies in de publieke ruimte. Door een inspirerend publieksprogramma met o.a. wandelroutes, verhalen, lezingen en performances worden de kunstwerken onder de aandacht gebracht. Behalve een tentoonstelling van kunst in de openbare ruimte is de manifestatie een ingang om de stad Amsterdam op een nieuwe, verrassende wijze te beleven.

Voor informatie over Public Art Amsterdam, zie de website www.publicart.amsterdam

Openingsprogramma :

Pay Attention Please!

Vrijdag 22 juni vanaf 17.00 uur
Gustav Mahlerplein, Amsterdam
 

Een feestelijk openingsprogramma in aanwezigheid van alle samenwerkende kunstinstellingen met sprekers, performances, een borrel en aansluitend een afterparty in Tripolis (Burgerweeshuispad 100). Het volledige openingsprogramma volgt binnenkort. De opening van Public Art Amsterdam is gelijktijdig met de opening van GET LOST-art route, een van de partners van PAA.
Voor Pay Attention Please! zijn in zes stadsdelen routes uitgestippeld die wijzen op de eigenzinnige, bijzondere, historische èn hedendaagse kunst die Amsterdam te bieden heeft. Volg de routes via de mobiele website of begeleid door een gids. Of luister naar de serie Schrijvers en de Stad waarin literair talent realiteit en verbeelding verweeft. Ook is er tijdens de manifestatie een programma van interventies, performance en debat bij de verschillende partners. Zo ontdek je Amsterdam opnieuw door de ogen van kunstenaars. Pay Attention Please!

Public Art Amsterdam vraagt aandacht voor de publieke ruimte van Amsterdam. Ruimte die we delen, die omstreden is, vol tegenstellingen, maar ook vol idealen. Ruimte die steeds in beweging is. De manifestatie Pay Attention Please! maakt deze ruimte zichtbaar, aan de hand van kunstwerken die de afgelopen decennia in dat publieke domein zijn geplaatst. Deze kunstwerken tonen de complexiteit van de stad, de lagen van betekenis die zich er in de loop van de tijd hebben opgestapeld. Ze laten zien hoe de stad over zichzelf denkt en droomt.

Pay Attention Please!
Van 21 juni t/m 30 september 2018 door heel Amsterdam 
Meer informatie binnenkort op: www.publicart.amsterdam

Met dank aan: Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Lira Fonds, Gemeente Amsterdam en BPD Cultuurfonds.