Aernoud Bourdrez

De collectie van Aernoud Bourdrez

 

24 september – 21 december 2017

Aernoud Bourdrez is advocaat, gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten en de kunst van het onderhandelen. Hij rekent vele kunstenaars en fotografen tot zijn cliënten en verzamelt hedendaagse kunst en fotografie. Ieder najaar nodigt Huize Frankendael een privé-verzamelaar uit om een inkijk in zijn of haar collectie te geven. Deze herfst verhuist Bourdrez een bijzondere en persoonlijke selectie uit zijn verzamelpraktijk naar Huize Frankendael.

Voor Bourdrez geldt, zoals voor iedere verzamelaar, dat ieder object een eigen verhaal en een nieuw hoofdstuk van persoonlijke ervaring en ontwikkeling in zich draagt. Hoe kun je vanuit dat opzicht kijken naar de ontwikkeling van smaak, of gevoel voor bepaalde kunst? Deze tentoonstelling en het aansluitende publieksprogramma belichten verschillende motieven en wijzen van verzamelen, variërend van materialisme en ‘instant arousal’ tot persoonlijke associatie, kunst die eigenlijk geen kunst is (of toch wel?) en resonantie op conceptueel niveau.

Naast de collectie zijn ook de bijzondere uitkomsten van zijn vele onderhandelingen te zien, waarin hij de grenzen van zowel beeldrecht als de onderhandeling oprekt en verlegt. Het bekendste voorbeeld hiervan is het verhaal van de Jackass ‘Butt X-ray’ waarin hij de beruchte foto van een rectaal ingebrachte speelgoedauto inruilt voor een daadwerkelijke auto.

Ook nodigde Bourdrez gasten als Karel Weener (etnografisch onderzoeker), Mark Mieras (neurowetenschappelijk journalist) en Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum) uit om hun visies en ideeën te delen over de kunst van het verzamelen en het ontwikkelen van smaak.